Mistiek anders

Ook de roze zweem rechts-boven in de raw-foto is voor mij een mysterie.
Bij de opname zag ik dit fenomeen niet. Hoe komt dit te voorschijn, en wat kan ik eraan doen?
klm-20081029-1287

Advertenties

8 thoughts on “Mistiek anders

  1. Fotografeer je alleen in RAW? Of in RAW én Jpeg (hoge kwaliteit) tegelijkertijd zoals ik steeds doe. Handig om te vergelijken want bij de Jpeg versie is die kleurzweem, zoals je weet,meestal er uit gefilterd door de camera en soms op een andere manier dan wanneer je zelf zit te sleutelen. Bij mistfoto’s gebruik ik dikwijls de Jpegversie omdat er nadien bijzonder weinig aan het contrast moet gewerkt worden.( en om tijd te winnen ook 😉 ) Bij helder weer is RAW uiteraard aangewezen.

    @Koen: Fijn advies, maar met de D80 trek ik steeds met zowel JPEG als RAW (enkel de bruikbare RAW’s worden nadien behouden, de rest gaat naar het vuilbakje om plaats te sparen). Op beiden zien we hetzelfde fenomeen, en dit enkel waar de takken zich bevinden vóór de fel-witte (overbelichte) lucht. De takken die zich vóór de iets donkerdere heuvels bevinden, zien er ok uit. Het ziet er uit als dat de takken opgevreten worden door een roze ruis.

  2. De technische kanten van de fotografie zijn een groot mysterie voor mij. Maar wat ik hier zie doet me wel denken aan schilderstruc die je vaak bij impressionisten terugvindt. Doorgaans hadden die een hekel aan details. En als zij bijvoorbeeld kale bomen moesten schilderen, gaven zij de hemel achter de kale takjes een lichtjes andere kleur. Als toeschouwer ga je dan allerlei takjes zien die er eigenlijk niet staan. M.a.w. de artiest schildert niet wat er is, maar wel het resulterende lichteffect van het spel tussen bladeren, takken en een achterliggende, sterkere lichtbron. Moraal van het verhaal: u bent een artiest!

    @Geert: Artiest, zo had ik het nog niet bekeken; gepassioneerd en bezeten door en met fotografie, dat zonder twijfel wel. Bedankt voor je uiteenzetting.

  3. Ken je dat ook: je kijkt door een raam en ziet dat het mistig is. Doe dan een raam open op een kier en de mistkleur is rozeachtig….. Rara? ’t Zal wel aan m’n leeftijd liggen… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: