Purple fringing: ooit van gehoord?

Dit fenomeen zou wel eens de mogelijke oorzaak kunnen zijn van het probleem op het voorgaande blogje (zie foto rechts bovenaan).

Wat wil “purple fringing” beter bepaald met “color fringing” nu zeggen :
Het probleem van ‘purple fringing’ duikt op wanneer u contrastrijke onderwerpen fotografeert. Vooral gevoelige, lichtsterke (en dus zeker de duurdere) objectieven hebben er meer last van dan andere en het verschijnsel is het sterkst in de hoeken van het beeld. Purple fringing betekent paarse randjes en dat is ook precies wat u ziet. Metalen objecten of boomtakken hebben een paarse of roze gloed naast het onderwerp.

Zie ook eens naar deze site.

Advertenties

3 thoughts on “Purple fringing: ooit van gehoord?

  1. De fabrikaten van objectieven proberen de problematiek rond “chromatic abberation” op te lossen door een speciale coating op het glas van de lenzen te plaasten. De ene lens is er gevoeliger aan dan de andere (zie, zal grotendeels gelijk lopen met de kostprijs van de lens). Meestal hebben de kitlezen daar heel zwaar onder te lijden.

    In Adobe Lightroom heb je in de rechterkolom de nodige tools in de Development tab om dit te proberen wegfilteren. Niet altijd met het juiste resultaat. In Adobe Photoshop weet ik het niet, maar ik dacht van wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: